Immunotherapie

IMMUNOTHERAPIE: DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN KANKER?

Immunotherapie staat voor een veelbelovende aanpak bij steeds meer soorten kanker. Wereldwijd lopen onderzoeksprojecten, en zijn er soms spectaculaire resultaten met deze innovatieve (veelal nog experimentele) methode.

Ook in Nederland gebeurt veel op het gebied van Immunotherapie. In 2015 startte de stichting Overleven met Alvleesklierkanker, een initiatief van prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC. Hij werkt samen met gedreven specialisten aan een betere behandeling van alvleesklierkanker op basis van viro-immunotherapie.

Immunotherapie-onderzoek kost veel geld. Dit komt veelal van donaties en sponsoring.
Ook behandeling via immunotherapie is kostbaar; verzekeraars vergoeden deze aanpak lang niet altijd, en/of alleen onder bijzondere voorwaarden. Wie voor een immunotherapie-behandeling naar het buitenland wil, vindt dan ook weinig gehoor bij de verzekeraar.

Is immunotherapie-behandeling voor u een belangrijke kans? Maar zijn de kosten voor u zelf moeilijk op te brengen? Dan kunt u een beroep doen op Stichting Kans Tegen Kanker. Onze stichting biedt mogelijk financiële ondersteuning voor een deel van de kosten. Of u in aanmerking komt, en hoe wij werken, leest u in ons reglement.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen, zoeken wij ook sponsors, bedrijven en particulieren. Hoe u ons kunt steunen, leest u hier.

Hoop doet leven! En kost ook geld.
Wat?

Stichting Kans Tegen Kanker biedt financiële tegemoetkoming voor medische behandelingen tegen kanker, wanneer de betreffende patiënten geen vergoeding ontvangen van de ziektekostenverzekering.

Hoeveel?

Aanvragen en uitkeringen zijn natuurlijk gebonden aan de regels van het ‘Reglement Uitkeringen Stichting Kans Tegen Kanker’.

Hoe?

Het jaar is verdeeld in drie periodes; per periode hangt de maximale vergoeding af van de beschikbare middelen. Dus: hoe meer geld in de pot, des te hoger de uitkeringen.

Dus…

Daarom is ieders steun hard nodig. Dan kunnen wij immers steeds meer mensen helpen.

IMMUNOTHERAPIE. HOOP EN PERSPECTIEF

 

Immunotherapie trekt steeds meer aandacht als veelbelovende strategie in de strijd tegen kanker. Wereldwijd lopen onderzoeksprojecten, en worden mensen met deze – veelal nog experimentele – methode behandeld. Soms met bijzonder goede resultaten. Maar wat houdt Immunotherapie nu in?

Immunotherapie is een innovatieve behandeling, gebaseerd op de (effectievere) werking van het eigen immuunsysteem. In de kern gaat Immunotherapie uit van het versterken, stimuleren en-of reactiveren van lichaamseigen afweercellen.

Immunotherapie omvat diverse varianten.

 

TIL

De TIL variant geeft het immuunsysteem een sterke boost met buiten het lichaam opgekweekte lichaamseigen afweercellen; die zijn ‘getraind’ om de specifieke tumor te herkennen. Deze extra hulptroepen worden bij de patiënt geïnjecteerd, als verse krachten in de strijd, en aan te vallen. (TIL staat voor Tumor Infiltrerende Lymfocyten (lymfocyten = witte bloedlichaampjes’)

 

Moerman

Ook de Cornelis Moerman methode is gebaseerd op de versterking van het eigen immuunsysteem. Maar de Moerman methode wil het immuunsysteem optimaliseren door gezonde, verantwoorde voeding – het Moerman dieet.

 

Adoptieve celtherapie

De Amerikaanse arts, en pionier, Steven Rosenberg behandelde in de afgelopen jaren (2015 – 2018/9) drie ernstig zieke kankerpatiënten op basis van adoptieve celtherapie (ook een vorm van immunotherapie). De drie vrouwen werden geïnjecteerd met extra opgekweekte, lichaamseigen afweercellen. De behandeling pakte bijzonder goed uit: zij zijn kankervrij verklaard. Dit speelde in het gerenommeerde National Cancer Institute (NCI).

Voor de volledigheid: dit positieve scenario is nog lang niet voor elke kankerpatiënt weggelegd. Maar het is een duidelijke aanwijzing dat deze variant van immunotherapie hoop en perspectief biedt. De website van de Moerman Vereniging doet verslag van de bijzondere resultaten van deze experimentele behandeling bij Dikke Darm Kanker in combinatie met een aangepast eetpatroon en voedingssupplementen.
Het uitgebreidere verhaal leest u hier.

 

Overleven met Alvleesklier

Ook in Nederland gebeurt veel op het gebied van Immunotherapie. In 2015 startte de stichting Overleven met Alvleesklierkanker, een initiatief van prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC. Hij werkt met zijn team gedreven specialisten – met o.a. oncologen, biologen, virologen – aan een steeds betere behandeling van alvleesklierkanker op basis van oncolytische viro-immunotherapie (OVIT).

Bij de OVIT aanpak worden eigen gezonde cellen geactiveerd en ingezet tegen de kwaadaardige tumorcellen, dat gebeurt met behulp van virussen. Deze bandering – therapie én onderzoek – moet leiden tot serieuze doorbraken in de bestrijding van alle agressieve kankervormen, die nu nog zeer moeilijk te behandelen zijn, zoals dus alvleesklierkanker.

Ook voor deze strategie is veel geld nodig, en team Casper is daarvoor afhankelijk van sponsors en donateurs.

Onze stichting, Kans Tegen Kanker, heeft begin 2019 een donatie gedaan voor dit initiatief.
(Zie: https://www.supportcasper.nl/)

yolande-1024x1024
Help Kans Tegen Kanker en doneer

HAN VOND HET ONRECHTVAARDIG DAT VOOR SOMMIGE MENSEN KANSRIJKE KANKERBEHANDELINGEN BUITEN BEREIK BLIJVEN VANWEGE DE HOGE KOSTEN

‘Je geld of je leven’; wie kent die kreet niet? Je hoorde het op straat als kinderen boefje en politie speelden. Maar ook in het echte leven kun je ermee te maken krijgen: je geld of je leven. Je voelt je overvallen, en dan is het geen spel.

Stel je voor dat je leven afhangt van geld. Geld om een kansrijke behandeling tegen kanker te kunnen betalen. De zorgverzekering? Nou, zo zeker is die zorg helaas niet. Het komt regelmatig voor dat zorgverzekeraars de kosten niet vergoeden – vanwege niet altijd heldere spelregels en voorwaarden. Dan sta je voor de keuze: mijn geld of mijn leven. Als je geldt hebt, tenminste.

Wij, Han en ik, hebben ons pensioen moeten aanbreken toen Han ziek werd. Zo betaalden wij operaties en behandelingen in Duitsland. Dat gaf ons nog bijna vijf mooie jaren met goede kwaliteit. Twee jaar na de diagnose fietsten we zelfs nog naar Santiago de Compostella vanuit Gouda, als actie voor onze stichting Kans Tegen Kanker. Die actie bracht veel geld voor de stichting, die wij hadden opgezet voor financiële ondersteuning van lotgenoten, mensen die zoals Han, vergeefs bij hun verzekeraar aankloppen. En het zelf niet kunnen betalen.

Wij vinden dat iedereen recht heeft op een eerlijke Kans Tegen Kanker, een kans om (langer) te leven, te overleven. Dat kan alleen met hulp van donateurs, ook jouw hulp. Help ons helpen, als donateur of met een eenmalige bijdrage! Elke gift is welkom.
Dank.

Yolande Heerkens

Scroll naar boven