Eefje, haar leven hangt af van geld

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1540289928665{margin-bottom: 0px !important;}”]

Eefe (30) heeft uitgezaaide baarmoederhalskanker. In Nederland is ze uitbehandeld, maar in Duitsland zijn nog mogelijkheden, maar die kosten héél veel geld. De Stichting Kans Tegen Kanker geeft hoop. ‘Wij durven weer te geloven dat Eefe het gaat redden.’

Marjo van Eerden (59) kan er met haar pet niet bij. De immuuntherapie die haar dochter Eefe (30) in Duitsland ondergaat, wordt voor andere soorten kanker gewoon vergoed. Maar omdat de behandeling voor deze specifeke vorm in Nederland onvoldoende wetenschappelijk is onderbouwd, krijgt ze de behandeling hier niet. In Duitsland komt ze wel in aanmerking, maar de zorgverzekeraar weigert hiervoor te betalen. “De kosten zijn ruim 150.000 euro en dat heeft Eefe niet. Het is toch verschrikkelijk dat haar leven afhangt van of er genoeg geld is of niet? En zo zijn er waarschijnlijk veel meer ‘uitbehandelde’ patiënten in Nederland.”

In september 2016 ontdekt de gynaecoloog een tumor van drie centimeter in Eefes baarmoeder. Kort daarna wordt alles verwijderd. De operatie slaagt en de prognose is goed. Maar een paar maanden later krijgt Eefe buikpijn. Een scan brengt vreselijk nieuws: haar buikholte en buikvlies zitten vol uitzaaiingen. “Het was einde verhaal”, vertelt Marjo. “Het enige wat ze, volgens Nederlandse artsen, nog kon doen was ‘Haar leven hangt af van geld’ haar leven iets verlengen met chemo.” Ondanks de klap laat Eefe zich niet uit het veld slaan, vertelt Marjo. “Ze ging meteen op zoek naar andere mogelijkheden, onderging chemotherapie en startte een suikervrij, ketogeen dieet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_blockquote font_family=”none”]‘Geld kan voor heel veel mensen het verschil betekenen tussen leven of dood’[/mk_blockquote][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1540288978721{margin-bottom: 0px !important;}”]In het ziekenhuis kregen kankerpatiënten appeltaart met slagroom. Dat vond Eefe zo frustrerend. Suiker is dé voedingsbodem voor kanker.” Een orthomoleculair arts ondersteunt haar verder met supplementen, zoals hoge doseringen kurkuma en vitamine C. In januari dit jaar zit er nog één tumor in haar buik. Die pakt Eefe aan in het Immunologisch Onkologisches Zentrum Köln (IOZK) met een gepersonaliseerde immuuntherapie waarbij een tumorvernietigend virus wordt gebruikt, hyperthermie en dendritische celtherapie. “Het werkt”, vertelt Marjo. “Ondanks dat het om een zeer agressieve tumor gaat, is hij niet gegroeid. Ook haar bloedwaardes blijven prima. Wij durven weer te geloven dat Eefe het gaat redden.”

Door middel van een fundraisingactie probeert Eefe voldoende geld bij elkaar te krijgen om haar behandeling te bekostigen. Daarnaast heeft ze Stichting Kans Tegen Kanker ingeschakeld. “Eefe krijgt 1.500 euro en mag dit bedrag drie keer per jaar opvragen. Dat is enorm welkom!” Het is erg dat het zo werkt in Nederland, vindt Marjo, “maar geld kan voor heel veel mensen het verschil betekenen tussen leven of dood. Kans Tegen Kanker geeft hoop. Ik vind het een fantastisch initiatief.

Wilt u Eefje helpen? Kijk dan op eefjemuller.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Deel dit bericht op
Scroll naar boven